Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: georgesavoy
Категория: Политика
Прочетен: 899187
Постинги: 205
Коментари: 522
Гласове: 178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.02.2011 13:58 - Атеизмът - само за умните!
Автор: georgesavoy Категория: Политика   
Прочетен: 1421 Коментари: 0 Гласове:
0



В древността думата атеизъм е имала съвсем различен смисъл. За гърците, живели от 400 до 200 г. преди новата ера, атеисти са били тези, които са вярвали само в един Бог. Древните гърци винаги търсели подкрепата на много различни божества.

Бащата на атеизма

За възникването на атеизма литературата предлага объркващи разкази. Човек остава с впечатлението, че атеизмът има много бащи - гръцките софисти, френските материалисти от 18 век, или дори германският философ Фойербах.

Бог е утопия?

Най-старият документ, отричащ Божието съществуване, е съставен още през 1659 г. от анонимен философ. В своя труд Theophrastus redivivus той разкрива противоречия в основите на "трите абрахамски религии", оборва доказателствата за съществуването на Бог и доказва, че Библията е съмнително човешко дело.

Атеистът знае повече

350 години по-късно изследванията показват, че атеистите и агностиците имат много повече познания по отношение на религията, отколкото вярващите.

IQ и религия

39 изследвания, проведени в САЩ между 1927 и 2002 г., доказват, че хората, които имат по-високо образование и по-висок коефициент на интелигентност, са по-често невярващи.

Атеизмът - антинаучен?

90% от американците смятат, че има Господ. А 93% от членовете на Националната академия на науките не вярват в Бог.

Руски зависимости

В Русия ситуацията е подобна. Сред хората с висше образование за вярващи християни се считат 52%, сред тези със средно образование - 67%, а сред хората с незавършено средно образование вярващите са 88%.

А германците?

Според европейско изследване от 2005 г., 25% от германците вярват, че няма Бог или каквато и да било висша сила.

Атеизмът в България

Според същото изследване на Евробарометър от 2005 г., в България само 40% от хората вярват в Бог, други 40% вярват в "нещо като дух или висша сила", а 13% не вярват нито в едното, нито в другото.

Тоест, 13% от българите са атеисти. Съществуват обаче мнения, според които атеистите са повече от 25%.

Английски нагласи

Само 7% от англичаните ходят в неделя на църква, а в големите градове като Манчестър - само 2%.

70% от младите англичани пък въобще не се интересуват от религия. Едва 5% откриват в нея отговор на въпроса за Началото. Става дума най-вече за хора от етническите малцинства.

Много известни учени, писатели, актьори и хора на изкуството са признали, че са агностици или атеисти. Ето аргументие на някои от тях:

Брад Пит

Актьорът Брад Пит казва: "Аз съм 20% атеист (невярващ) и 80% агностик (незнаещ). В крайна сметка никой не знае какво се случва накрая." Една от най-големите роли на Брад Пит е във филма "Седем" - трилър за седемте смъртни гряха.

Мерил Стрийп

Известната холивудска актриса казва: "Основите на различните вероизповедания са подозрителни, защото издигат стени, които ни разделят. Отхвърлям упрека, че няма как да предадеш морални ценности на децата си, ако живееш далеч от църквите и храмовете."

Зигмунд Фройд

Според бащата на психоанализата Зигмунд Фройд (1856-1939) религията е един вид колективна невроза. Негови са и думите: "Религиозните представи са илюзии! Сбъдване на най-старите, най-спешните и най-силните желания на човечеството."

Уди Алън

Американският режисьор Уди Алън казва: "Разбира се, че има отвъден свят. Въпросът гласи: на какво разстояние се намира от центъра на града и до колко часа е отворен?" Алън споделя, че е станал атеист покрай страстта си към хумора.

Стивън Хокинг

Британският астрофизик Стивън Хокинг е най-известният космолог в наше време. В най-новата си книга "Големият проект - ново обяснение на света" той нарича Бог ненужен.

Хокинг казва: "Божията ръка не ни е нужна за обяснението на Вселената. Тъй като разполагаме със закон като този за земното притегляне, знаем, че няма как една Вселена да изникне от нищото".

Салман Рушди

"На едно чисто теоритично ниво приемам "борбата на религията" в името на Доброто. В моя личен живот обаче тя имаше зло отражение".

Това са думи на британско-индийския поет Салман Рушди. Заради сатиричното му произведение "Сатанински строфи" през 1988 г. иранският аятолах Рухола Хомейни го обявява за вероотстъпник и предлага награда от 3 милиона долара за главата му.

Карл Маркс

Религията е опиум за народа, е казал Карл Маркс. Негови са и следните думи: "Религията е въздишката на потиснатата твар, тя е сърцето в един безсърдечен свят, тя е духът на бездуховните състояния."

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене