Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: georgesavoy
Категория: Политика
Прочетен: 899295
Постинги: 205
Коментари: 522
Гласове: 178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.01.2011 17:49 - Алексей Петров съветва премиера да отстрани вътрешния министър
Автор: georgesavoy Категория: Политика   
Прочетен: 1460 Коментари: 0 Гласове:
1



от
mediapool.bg/
Разговорът на Борисов за "Мишо Бирата” бил "извън контрабандния скандал”.

16 Януари 2011

 

image

Трябва да се предприемат спешни мерки за прекратяването на скандала с изтеклите подслушани телефонни разговори, защото той нанася непоправими удари върху репутацията, което застрашава националната сигурност, заяви в интервю за Канал 3 бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Като първа мярка в интервюто, цитирано в неделя от сайта actualno.com, той съветва премиерът „своевременно да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов, за да започне оттук нататък работата на институциите по-тихо”.

Петров, който като обвинен за глава на "Октопода" е поставен под домашен арест, в петък бе посочен в прав текст от премиера Бойко Борисов като източник на изтеклите през последните дестетина дни стенограми от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов.

"С тези неща Алексей Петров е много силен, не случайно, г-н Станишев, вие го използвахте и 4 години е ръководил най -секретната служба. Същите тези хора, които ви донесоха най-много неприятности особено с външните партньори", заяви, обръщайки се към бившия министър-председател Борисов в парламента, след като на бял свят излязоха и два разговора с негово участие.

Като втора мярка за прекратяване на скандала Алексей Петров предложи „веднага да се изградят междуинституционални автономни групи и те да бъдат насочени към една единствена цел - намиране на 2-3 млрд. пари, отклонени от държавната хазната чрез контрабандни канали".

"Няма ги 2-3 млрд. В тези разговори има достатъчно информация да се потърси вина. Засега най-повърхностният анализ насочва към министъра на вътрешните работи. Видно е, че тази междуинституционална координация се осъществява от него. Тази конкуренция, която е била между МВР и ДАНС в едно друго време, е нарушена точно от него - той ги е подчинил, обезличил ги е и по този начин е осъществен контрола", обясни Алексей Петров.

В загрижеността си за държавността той каза, че ако скандалът продължи да се развива, ще нанесе тежки удари върху репутацията на държавата и ще подкопае доверието в институциите. Въпреки че според него скандалът до този момент имал и „оздравителен ефект".

Бившата барета декларира, че не влага нищо лично по темата за контрабандните канали. „Ограбени са от държавната хазна 2-3 млрд. лв. Трябва да ги намерим. Трябва да накажем виновните", аргументира се той.

"Поставих въпроса пред премиера - има ли информация той тези пари къде отиват и тези пари могат ли да бъдат насочени нерегламентирано в изборите, както и да се използват за престъпна дейност, в това число и за тероризъм", каза Петров.

Според Петров, ако министърът на вътрешните работи се оттегли или бъде отстранен, всичко ще си дойде на мястото. Той посочи, че Цветан Цветанов си е направил ПР с разкриването на трите ТИР-а с контрабандни цигари и добави, че „той може да контролира контрабандата, когато си иска".

Според него имало много факти, че Цветан Цветанов покровителства контрабандата. "Кой може да записва г-н Танов? Частна структура - абсурдно е. Няма частна структура в България, която може да направи този запис", каза той. Неговото предположение е, че тези записи са направени от държавните структури.

„Алексей Петров нито е взел флашката от някъде, нито пък е пуснал новината в публичното пространство", каза бившият съветник в ДАНС.

"Смятам, че няма манипулации. Смятам, че трябва час по-скоро да се измести акцента и да се говори за това как да се разреши проблема. Смятам, говоренето, че някакви частни структури записват държавниците, за опасно”, каза Петров и добави, че това показва на европейските ни партньори, че сме безпомощни, което е невярно.

„Какви са мотивите на хората, които са го направили, не мога да гадая. Допускам, че става дума за своеобразна форма на протест на служители заради поръчковата работа в МВР", каза бившата барета и добави, че Цветанов е трябвало да каже на Борисов, че Танов е подслушван.

Алексей Петров смята, че разговорът между премиера и шефа на митниците за „Мишо Бирата” „е извън контрабандния скандал”.

„Не зная какви са били аргументите на Борисов да спре акцията на митниците, но при него може да има информация, която да наложи тези негови действия. Но Бойко Борисов няма право да обяснява, че този разговор е манипулиран, защото тогава в ролята на тъпанарите влизаме всички български граждани”, каза Алексей Петров.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене