Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: georgesavoy
Категория: Политика
Прочетен: 899923
Постинги: 205
Коментари: 522
Гласове: 178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.03.2010 17:57 - С каква класация точно се пъчи Симеон Дянков и какво му е топ-а на финансовия ни министър
Автор: georgesavoy Категория: Политика   
Прочетен: 5976 Коментари: 3 Гласове:
0



С каква класация точно се пъчи Симеон Дянков и какво му е топ-а на финансовия ни министър

Той за себе си:
"Аз се познавам с изтъкнати икономисти от екипа на Обама, целият екип на МВФ са ми познати, както и на ЕБР (Европейската банка за възстановяване и развитие-б.а.). Общо взето, ако има финансисти, които работят в изготвянето на антикризисни програми, всичките ги познавам... В Световната банка съм работил за близо 100 държави, така че имам представа, работил съм и за целия Балкански регион, знам какво е финансовото състояние."
"Аз също разбирам от пари и съм бил финансист, по международните класации съм най-добрият финансист в Източна Европа, седми в цяла Европа, сред първите сто в света".
"Във всички научни дисциплини и международни класации аз съм сред 100-те най-цитирани икономисти".
"Финансовият министър в момента на България е сред стоте най-добри учени-икономисти в света..., тука аз говоря като учен и като някой, който е създал научни университети и научни институти, в Харвард примерно...".
Браво! Отлично! Страшно! Невероятно! Екселенц! Ненормално невероятно! Не е за вярване! И наистина не е.
Той е Симеон Дянков. Детето-чудо, дошло от САЩ, за да ни покаже как се прави финансова политика, "най-добрата антикризисна програма в света" и да ни демонстрира ново отношение към хората на науката, наругани от него като "феодални старци".

Що е то "най-добър учен-икономист
в света". Версията на Дянков

Дянков говори със стряскащо самочувствие за себе си. Няма лошо. Въпросът е дали то има покритие. Без да отричаме факта, че е успял българин в чужбина, ще си позволим да се усъмним в някои от нещата, които господинът твърди за себе си. Всъщност ще се опитаме да запазим благоприличие, докато го правим. Трудно е, повярвайте.

И така. Дянков твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Тази фраза беше пришита към биографията му още когато името му се появи за пръв път в публичното пространство миналото лято. На какво се базира това твърдение. В електронната енциклопедия "Уикипедия" г-н Дянков има персонална страница. Всъщност всеки може да си създаде такава. Съществува голяма разлика между написаното във версиите на български и английски в "Уикипедия", но не това е важно. Във версията на английски се твърди, че Дянков е сред "стоте най-цитирани икономисти в света - така пише - 100 Most Cited Economists, според класацията IDEAS/RePEc. Има дори линк, чрез който може да попаднете директно в съответната класация и да се убедите със собствените си очи, че г-н Дянков е 96 по ред. Т.е. макар и на косъм, но влиза във въпросната стотица. Понякога обаче очите лъжат.
IDES/RePEc (Researc Papers in Economics) e библиографска база, която е разположена в интернет и се попълва на доброволни начала. Тя съдържа над 700 000 статии и разработки, които безплатно могат да бъдат четени. RePEc си сътрудничи с много университети, научни центрове и неправителствени организации, като например любимата ни напоследък Световна банка. В базата данни са регистрирани над 20 000 икономисти. В класацията се попада лесно. Регистрирате се сами, качвате статиите си и... чакате интересът на публиката към вашите публикации да ви подреди на съответното място в класацията. Интересно е, че в нея отсъстват такива имена като Джефри Сакс, Уорън Бъфет, Джордж Сорос. Причината е, че те не са се регистрирали в нея. Тук следва да попитаме до каква степен може в такъв случай да се разчита на представителността на една подобна класация.
В морето от данни ни интересува обаче това, което дава основание на Дянков да твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Сайтът има собствена класация, наречена "Топ 5% на авторите". Общо авторите са 22 691. Имайте предвид, че икономистите в света са неизмеримо повече. В момента на адрес ideas.repec.org може да се видят данните за декември. На първо място в класацията е Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц. На второ е Андрей Шлейфер. Запомнете това име. На трето е Робърт Баро. Симеон Дянков е на... 226-о място. Изненада първа. Г-н Дянков е извън челната стотица на авторите. Но нали беше 96-и. Лъже ли г-н Дянков? Не, в никакъв случай.

Малка невинна инсинуация

Всъщност това е малка инсинуация. Съвсем невинна, но може да се окаже с тежки последици за националната икономика. Все пак премиерът Борисов взе Дянков в екипа си и заради това, че той твърди, че е сред стоте най-цитирани икономисти в света. Всъщност Дянков действително е на 96-о място, но само в един от 33-те критерия, които формират крайната класация "Топ 5% на авторите" на IDEAS/RePEc. А именно по критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age" (може да се преведе като брой на цитиранията, без да се отчита времето, когато са публикувани). Има обаче и по-простичък критерий - "Брой на цитиранията", според който Дянков е на 145-о място сред тези, които са се вписали в регистъра. Впрочем само преди няколко месеца той беше на 143-о място. Според друг критерии - "Брой на публикации", Дянков е на 347-о място. Всъщност дели това място с още трима души. Има и още. Например критерият "Number of Distinct Works" (брой на забележителните/отличаващи се работи) финансовият ни министър е на 362-ро място. И пак го дели. Този път с 10 души.
Сега си представете, че детето ви носи вкъщи бележника с оценките за годината, където крайният му успех е "добър 4". Въпреки това детето ви с натрапчива упоритост, с лек примес на истеричност, ви натяква, че има шестица по математика например и освен това се познава с няколко отличници от съседната гимназия, а двама-трима преподаватели го харесват. Следва ли от това, че то е отличен ученик? Не. Означава единствено, че се опитва да ви прати за зелен хайвер. Някои, както видяхме, се връзват.

Отразена светлина или може би не

Какво всъщност цитират от Дянков? Статиите му и научните му работи, разбира се, какво друго. Но отново има "малък" проблем. В страницата за Дянков са публикувани 113 негови научни труда и статии и една глава от книга, в чието написване е участвал. От цялото това творчество само осем труда са собствено писани единствено и само от Дянков. Всички останали статии са продукт на съавторство на господина с други негфови колеги. Логичен е въпросът, след като се цитира дадена статия и авторите се гордеят с това, как точно се разпределя приносът им за нейната подготовка и всички еднакво ли трябва да се хвалят или в някакво процентно съотношение. Например последната статия на Дянков и компания е от миналата година и се нарича "Disclosure by Politicians". Освен него в написването й са участвали Рафаел ла Порта, Флоренцио Лопез де Силанес и... Андрей Шлейфер. Спомняте ли си Андрей Шлейфер? Той е много важен. Дянков е негов съавтор 19 пъти в статиите, публикувани на IDEAS/RePEc. Нещо повече. Освен класацията "Топ 5% на авторите" сайтът има и друга класация "Топ 1% на търсени материали по брой на цитатите". В тази класация Дянков в съавторство с Шлейфер, Порта и Де Силанес се намира на 156-о място. Т.е. това е най-цитираната статия на Дянков, публикувана в IDEAS/RePEc. И тя не е лично негова. Има още два статии в тази класация, в които сред авторите е нашият настоящ финансов министър. Те се намират съответно на 602-ро и 748-о място от общо 826 публикации. В последните две статии Шлейфер го няма като съавтор на Дянков.
Шлейфер е важен, защото е на второ място в класацията "Топ 5% на авторите" и защото е на първо място по критерия "Брой на цитатите", и на първо място по критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age", в която Дянков се фука, че е сред първите сто. Логично е да попитаме помага ли името на Шлейфер за високия ранг на статиите в сайта, в които съавтор е Дянков? Свети ли нашето момче с отразената светлина на своя ментор? И що за светлина е това?

За една далавера в Русия и
авторитетът на Харвард

Освен че пишат заедно, Дянков и Андрей Шлейфер имат и съвместна дейност. Те през 2003 г. създават проекта "Правене на бизнес" (Doing Business Report), който има за цел да проучва състоянието на свободния пазар в страните със силна държавна регулация. Явно двамата, казано по-просто, имат вземане-даване. Що за птица обаче е Шлейфър, който явно помага на Дянков.
Казано с една дума, Шлейфер е престъпник. Т.е. той е престъпил закона.
Две години след като с Дянков създават Doing Business Report, съд в САЩ признава за виновни Шлейфър, който е с руски произход, съпругата му Нанси Цимерман и помощника му Джонатан Хей по обвинение за нанасяне на финансова вреда на САЩ. Шлейфър беше осъден да заплати глоба в размер на два милиона долара. Първоначално американската прокуратура го обвиняваше, че е ощетил САЩ със $102 млн. Делото нанесе тежък удар и по репутацията на университета в Харвард, където Шлейфер е професор. Историята е следната.
В началото на 90-те години Харвард изпраща Шлейфер в Русия, за да съветва властите по въпросите на приватизацията. За тази програма правителството на САЩ отделя 34 млн. долара. Обаче Шлейфер и бившият аспирант в Харвард Джонатан Хей, като използват информацията, която получават от руските правителствени кръгове, започват да изкупуват акции на предприятия точно с тези пари. Фактически с държавни средства професорът и Хей започват да въртят собствен бизнес в Русия. След като избухва скандалът, ръководителят на Харвардския институт за международно развитие Джефри Сакс уволнява Шлейфер. (Това може би обяснява защо Сакс не иска да участва в класацията IDEAS/RePEc, където името му би трябвало да стои до това на Шлейфер). Американското правителство иска да му бъде отнета и професорската титла, но това не се случва благодарение на застъпничеството на бившия финансов министър и ректор на Харвард Лоурънс Самърс.

Фанфаронство

Думата фанфарон е влязла в българския език от руския, в който пък е попаднала от френския - от fanfare - звук на тръба. Използва се като синоним на самохвалство и на хубавата българска, макар и пренебрежителна, дума хвалипръцко.
Г-н Дянков не е сред стоте най-известни световни икономисти. Нито пък е сред стоте най-известни учени-икономисти. Той не е сред стоте най-цитирани икономисти. Той просто се е регистрирал в една класация, на един сайт, където по стечение на редица обстоятелства е постигнал някакъв рейтинг. Но от това не следва нищо. В света няма ранглиста на икономистите, каквато има в тениса. Всеки икономист трябва да се докаже в практиката и в науката, за да стане известен. Първо у дома, а после и в чужбина.
Вие също можете да влезете в любимата класация на Дянков. Ако някой известен професор ви е приятел, може да се закачите към него и така да натрупате още точки. Няма лошо. Прави се често. Стига професорът да не е с опетнена репутация. И ако хората не го знаят, няма страшно. Само недейте натрапчиво да обяснявате, че сте номер едно в света. Не сте. Рискувате от уважаван човек да се превърнете във фанфарон. Или в самохвалец. Или в хвалипръцко.

Послепис

Тези дни разбрахме, че на хоризонта се задава нова звезда от Запада, която ще ни управлява - Илиян Михов. Той бе преставен на публиката точно както Дянков навремето - "той е сред 500-те най-цитирани икономисти в света". Някои медии дори се изхитриха да изпуснат думичката "цитирани" и така наредиха Михов сред 500-те водещи икономисти в света. Впрочем вестниците и телевизиите не са виновни. Бойко Борисов бе този, който пусна мухата за "500-те топ макроикономисти в света".
Михов, за разлика от Дянков, все пак е професор по макроикономика и иконометрия в Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD). Но щом дори Иван Костов се притесни от идеите на Михов за "модифициране" на валутния борд, значи нещо притеснява политикономистите от десницата. Но да оставим това настрана. Все пак откъде дойде числото 500, пришито към биографията на Михов?
В официалните данни за него, публикувани на сайта на INSEAD, няма и думичка за това, че е сред 500-те най-цитирани икономисти в света. Всъщност въпросното число се намира в същата любима на Дянков класация на IDEAS/RePEc, и то точно в критерия "Number of Citations, Discounted by Citation Age", където Михов е 545-и. В "Топ 5% на авторите" Михов е 798-ми.
И какво от това. В интерес на истината, до момента не сме чули от г-н Михов да тръби наляво и надясно, че присъства в тази класация. Дали го прови от скромност или защото знае истинската й стойност?
И ако позволите една малка задявка, г-н Борисов. Как така ще подсилвате Дянков с Михов? Нали ако вярвате на Симеон, че е топ незнам какво си, излиза, че Михов е далеч под неговото ниво. За какво подсилване тогава става дума? Или вече не вярвате на Дянков?




Тагове:   каква,   Какво,   министър,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dolce - ............
15.03.2010 18:14
само малка вметка към автора :)
Две години след като с Дянков създават Doing Business Report, съд в САЩ признава за виновни Шлейфър, който е с руски произход, съпругата му Нанси Цимерман и помощника му Джонатан Хей по обвинение за нанасяне на финансова вреда на САЩ. Шлейфър беше осъден да заплати глоба в размер на два милиона долара. Първоначално американската прокуратура го обвиняваше, че е ощетил САЩ със $102 млн. Делото нанесе тежък удар и по репутацията на университета в Харвард, където Шлейфер е професор. Историята е следната.
В началото на 90-те години Харвард изпраща Шлейфер в Русия, за да съветва властите по въпросите на приватизацията. За тази програма правителството на САЩ отделя 34 млн. долара. Обаче Шлейфер и бившият аспирант в Харвард Джонатан Хей, като използват информацията, която получават от руските правителствени кръгове, започват да изкупуват акции на предприятия точно с тези пари. Фактически с държавни средства професорът и Хей започват да въртят собствен бизнес в Русия.

Шлейфър не е от руски произход а е руски евреин а всички знаем какво причиниха евреите в Русия
а ако някой не знае да попита
цитирай
2. анонимен - Тъжната действителност
04.08.2010 15:39
Няма да коментирам написаното защото е от истина най-истина,но до кога ще търпим
да ни вкарват в еврейски схеми и да ни пробутват "специалисти"и капацитети от
еврейски произход,женени за еврейки и т.н.Тези "капацитети"ли са най-кадърните
професионалисти? Истината е,че не,но са най-изпълнителните,защото служат на
чужди интереси,кариеристи,безродници.Примерите са на лице -управляващите
от 1989 г. до момента,както и произхода на премиерите,министри и други заемащи отговорни постове. Резултатите - България във всяко отношение е
на последно място в класацията, но забележете винаги на челно по смъртност,
ниски доходи,престъпност,ниска раждаемост/ на 70 000 новородени едва около
20 000 са българчета/.Колкото да ни е тъжно това е "просперитета"и реалната действителност.Но тъй като няма нищо вечно и нашата улица ще изгрее СЛЪНЦЕ.
цитирай
3. анонимен - браво
30.01.2011 20:24
Жоре,честно казано ,ошашави ме с тия данни.Никога не съм се ровил,задълбочено, по тая тема и данните ,публикувани от теб ,ме навеждат на тъжни мисли!!
Не стига ,че не е нищо изключително на професионално ниво,но и е възможно да нанесе огромни вреди на Родината.
Дали няма да излезнат истина слуховете ,че Дянков разиграва държавни средства на Ню Йоркската борса ,но за собствен интерес???
Много прлича на схемата ,която е приложил оня в Русия!!!
Поздрави ......Заяд.;)
цитирай
Търсене