Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: georgesavoy
Категория: Политика
Прочетен: 895971
Постинги: 205
Коментари: 522
Гласове: 178
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.01.2011 22:53 - Да си съпруга на диктатор, не е чак толкова зле!
Автор: georgesavoy Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2170 Коментари: 0 Гласове:
1



Да си съпруга на диктатор Успелите да се доберат до това положение може да трябва да прекарат живота си с някои от най-неприятните мъже на света, но в замяна могат да очакват дворци, власт и разкош, пише британският в. "Индипендънт"

 image

 В авториарните клептокрации по света има малко позиции, които са по-изгодни и доходоносни от това да бъдеш съпруга на диктатор.

Успелите да се доберат до това положение може да трябва да прекарат живота си с някои от най-неприятните мъже на света, но в замяна могат да очакват дворци, власт и разкош, дори когато нещата се объркат, пише британският в. "Индипендънт".

Ако диктаторът добре предвиди евентуалните рискове - препоръчително е да има частен самолет в постоянна готовност и солидни суми в офшорни банкови сметки, заплахата от революция и внезапно сваляне от власт може да бъде сведена до приемливо ниво.

Но кандидатките за съпруги на диктатори трябва да са наясно, че винаги има известна възможност гладуващите народни маси да нахлуят в двореца и да поискат парче от държавната баница, така че е добре да са подготвени за метаморфоза в съпруги на свалени диктатори.

Отстраняването от власт на тунизийския президент Зин ал Абидин бен Али миналата седмица след 24-годишно управление е остро напомняне за диктаторите по света, че властването им не е вечно.

То може също така да накара техните съпруги да подготвят планове, в случай че вятърът задуха в погрешна посока. Втората съпруга на Бен Али Лейла Трабелси явно беше добре подготвена.

 

Според разпространени миналата седмица информации 53-годишната дъщеря на продавач на плодове, издигнала се до позицията на най-влиятелната жена в страната, е организирала изнасянето на златни кюлчета на стойност над 37,5 млн. британски лири от централната банка на Тунис, преди да избяга през Дубай в Саудитска Арабия.

Банкови служители отрекоха твърденията, но съобщението не беше особена изненада за тунизийците, които сравниха семействата на Трабелси и Бен Али с мафиотски организации, задигащи огромни държавни богатства, подготвяйки се за луксозен живот в изгнание.

Мнозина безмилостни диктатори като Чарлс Тейлър, Слободан Милошевич и Саддам Хюсеин биват изправени в крайна сметка пред съда, но невинните съпруги на тираните не трябва да се тревожат от заплаха от преследване.

Бягството на Трабелси в изгание, подплатено със солидни финансови средства, е само един от многобройните примери за подобни пътувания, предприемани от половинките на свалени диктатори през последните 50 години, отбелязва "Индипендънт".

Големите политически катаклизми през 70-те и 80-те години на 20 век доведоха до смяната на много режими в Латинска Америка, Близкия изток и Югоизточна Азия, припомня изданието.

Напоследък Саудитска Арабия се превръща в предпочитано място за изгнание на някогашни силни на деня хора от мюсюлманския свят. Бен Али последва примера на диктатора на Уганда Иди Амин и на бившия пакистански министър-председател Наваз Шариф, като потърси убежище при саудитската династия.

Но не всички бягства се развиват по план.

Елена Чаушеску се опита да напусне Румъния с хеликоптер заедно със съпруга си Николае Чаушеску след падането на жестокия им режим. Те обаче не стигнаха далеч, като бяха принудени да се приземят. Двамата бяха бързо осъдени и екзекутирани.

Луксозният живот не е винаги гарантиран и на тези, които избегнат подобна разправа.

След развода си с угандийския диктатор петата му съпруга Сара Амин свързваше двата края, като работеше като модел на дамско бельо в Германия, преди да се премести във Великобритания, където кафенето й в Лондон беше затворено за известно време от здравните власти.

Съпругата на някогашния италиански диктатор Бенито Мусолини имаше малко по-добра съдба. Ракеле Гуиди Мусолини преживя войната и прекара остатъка от живота си, като държеше малък ресторант в родното си село Предапио, докато любовницата на Дучето Кларета Петачи беше екзекутирана от италиански партизани.

Мишел Бенет избяга със съпруга си - диктатора на Хаити Жан-Клод Дювалие - във Франция, където водеха луксозен живот на Ривиерата. Двамата се разведоха и има информации, че Дювалие е загубил голяма част от богатството си при уреждането на развода.

Бегум Мушараф се премести в луксозен апартамент в Лондон заедно със съпруга си Первез Мушараф след оттеглянето му от президентския пост в Пакистан през 2008 г.

Фара Пахлави и съпругът й - иранският шах Мохамад Реза Пахлави - напуснаха Иран заедно с децата си през 1979 г. и се местеха от страна в страна. Предполага се, че сваленият монарх е взел със себе си значително богатство при бягството си.

Вдовицата на някогашния югославски президент Слободан Милошевич Миряна Маркович живее в изгнание във Франция. Тя беше обвинена от сръбската прокуратура, че е натрупала състояние от контрабанда с цигари.

Втората съпруга на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин Самира Шахбандар избяга в Ливан след нахлуването в Ирак на предвожданите от САЩ войски през 2003 г. В интервю за британския в. "Сънди таймс" същата година тя каза, че Саддам й дал на изпроводяк 5 млн. долара в брой и голямо количество злато и бижута.

Имелда Маркос избяга със съпруга си - филипинския диктатор Фердинанд Маркос, който по изчисления на специалисти е изнесъл от страната огромно състояние. През 1991 г. тя се завърна във Филипините, където беше призната за виновна за корупция, но присъдата беше отменена следващата година.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене