Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: georgesavoy
Категория: Политика
Прочетен: 897268
Постинги: 205
Коментари: 522
Гласове: 178
Календар
«  Декември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Криминале по неразрешени показни убийства
Автор: georgesavoy Категория: Политика
Прочетен: 897268 Постинги: 205 Коментари: 522
Постинги в блога от Декември, 2010 г.
От www.politici.net

Те осъдиха България. Съдят я. И ще продължават да я съдят и осъждат. В Международния Арбитражен съд в Париж, в Европейския Съд по Правата на Човека (ЕСПЧ) в Страсбург, в Съда на Европейските общности в Люксембург, в българските съдилища.

Те са европейски институции. Те са компании – български и чужди. Те са български граждани – от обикновени и никому неизвестни до такива, задържали се месеци и дори години в топ новините на медиите.

Присъдите по делата на всички тях ангажират отговорността на държавата. Онази отговорност, чиито финансов еквивалент платихме, плащаме и ще продължаваме да плащаме всички ние – гражданите на България, макар да нямаме НИКАКВА вина, участие, а често дори представа за онова, което ни се е случвало, случва се и предстои.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА – ДРУГОТО ЛИЦЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

През 1992 г България ратифицира Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. От тогава до сега за 18 години страната е на първо място по подадени жалби на глава от населението пред ЕСПЧ – 6 500! Публично достъпна достоверна статистика за размера на изплатените обезщетения няма, освен че между 2002 г и 2009 г сумата възлиза на около 1.9 млн лева. За да сме коректни, не бива да пренебрегваме факта, че сега Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) гледа казуси отпреди десет години.

Ако проследим за какво българите се обръщат към съда в Страсбург, няма как да не забележим, че родните представи за свобода и сигурност (чл. 5 на Конвенцията), право на справедлив съдебен процес в разумен срок (чл. 6.1. на Конвенцията), зачитане на личния живот (чл. 8 на Конвенцията), право на ефективни вътрешно-правни средства за защита (чл. 13 на Конвенцията), значително се различават от европейските.

Първият, осъдил България в ЕСПЧ през 1997 г, е Андрей Луканов (посмъртно) заради съдебен произвол. Огнян Дойнов също печели дело срещу държавата (посмъртно). Присъденото му обезщетение за нанесени морални вреди е в размер на 3 200 Евра. И Венци Димитров осъжда България затова, че с още двама други, е изваден от листите на НДСВ.

Серия дела са спечелени от банкери, съдени у нас за знакови банкови фалити. На Иван Миронов (Балканбанк), Христо Данов (Агробизнесбанк), Ангел Първанов и Манчо Марков (Капиталбанк) ЕСПЧ присъжда обезщетения заради продължителни съдебни дела, завършили с оправдателни присъди у нас, въпреки “заклинанията” на И. Тататрчев и Н.Филчев да има осъдени. Държавното обвинение колабира и дава силен аргумент на обвиняемите да съдят държавата в Европа заради липса на справедлив процес в разумен срок.

Двама финансови “фараони” също осъждат България в Страсбург заради продължителност на водените срещу тях дела. На Иван Христов, шеф на финансовата пирамида “Нов път” е присъдено обезщетение в размер на 9 800 Евра затова, че водените срещу него две дела са продължили съответно 9 г и 7 г, след което са прекратени от прокуратурата. На скандално известния с “Ийст Уест Интернешънъл” Иво Недялков, обвинен у нас в присвояване на няколко милиона долара, Европейският съд присъжда обезщетение в размер на 5 500 Евра заради престоя му в ареста (20 месеца).

Рекордьор по спечелени дела срещу България в Страсбург е не кой да е, а самият Ерджан Рашид – Роко – цели три! Общ размер на обезщетенията 12 500 Евра. Експерти по Европейско право, следящи хода на делата срещу братята Маргини смятат, че същите имат огромни шансове в ЕСПЧ.

Семейство Зашеви осъжда държавата заради провалено от българските власти разследване на смъртта на сина им. Присъденото обезщетение е в размер на 24 000 Евра. Родителите на Ганчо Въчков – Ганеца, смятан за автокрадец № 1 на републиката, са обезщетени с 33 000 Евро заради полицейско насилие. Според Европейският съд органите на реда са нарушили правото на живот на сина им. ЕСПЧ уважава иска на вдовицата на прокурора от ВКП Николай Колев срещу страната заради липса на независимо и ефективно разследване на смъртта на съпруга й. Присъдено обезщетение – 30 000 Евра. България е осъдена и от Шишкови – баща и син, малтретирани от служители на БОИ. Четири години военен съд протака делата и накрая ги прекратява поради формални причини. Аргументите на държавата пред съда в Страсбург са направо абсурдни – Шишкови не са бити толкова, че да се жалват в Европа, освен това боят не е имал за цел да ги унизи или да им причини страдание. Присъдено обезщетение 19 000 Евра.

Журналистката Люба Калпачка, съдена в България за публикации в две дела продължили съответно 9 г и 8 г и прекратени, без дори тя да бъде уведомена, осъжда държавата в Страсбург на 4 200 Евра. Параскева Тодорова пък печели дело заради расистки мотив в присъдата на българския съд срещу нея. ЕСПЧ и присъжда обезщетение в размер на 5 000 Евра.

Най-многобройната група спечелени дела срещу държавата сякаш са за нарушено право на собственост и реституционни обезщетения – Тодорка Кирова – 78 500 Евра, Цонкови – 139 000 Евра, Егалина Панайотова – 66 000 Евра, Маджаров – 59 000 Евра, Георгиева и Мукарева – 49 000 Евра, Айтен и Мехмет Кушоглу – 11 000 Евра и т.н. и т.н. Наследници на собственици на акции от някогашната пивоварна на Пловдив (днешна “Каменица” АД) осъждат България заради отказан достъп до съд. Присъдено обезщетение – 8 000 Евра, вместо исканото от 80 000 Евра заради възможността претенциите на ищците в бъдеще да бъдат справедливо удовлетворени от местен съд.

Чешката фирма “ЗЛИНСАТ” осъжда държавата на 360 000 Евра обезщетение заради това, че не е въведена във владение на спечелен в приватизационна сделка хотел. Сложни отношения между Столична община и Софийска градска прокуратура са причината за този финансов “подарък” на България. Търговското дружество “АГРОМОДЕЛ” Русе се жалва срещу отказ на националните съдилища да разгледат исковете му за причинени вреди от прокуратурата и печели обезщетение от 6 000 Евра. Данъчния произвол срещу фирмата на Галина Патрикова в Разград, довел до 10-годишни съдебни битки и фалит, е осъден в Страсбург и донесъл на държавата задължение за обезщетение на потърпевшата в размер на 50 000 Евра.

Илюзия е да се надяваме, че потокът жалби към съда в Страсбург ще спре. Несъвършенството на законите, неравнопоставеността на гражданите и държавата – например по отношение на събиране на вземания или защита, в случай на неправомерно следене, безконтролните СРС, трайното присъствие на порочни практики, неписани правила, гарантиращи комфорт на създателите им, необоснованата продължителност на делата, престоя в следствените арести, докато се събират доказателства или докато съответните служби просто бездействат, полицейското насилие, фактическия отказ на прокуратурата да разследва престъпления, извършени от полицейски служители и т.н. ще генерират нови и нови процеси.

Ние, гражданите на България, нямаме право на индивидуална жалба пред Конституционния съд – единствения, който може да отмени закон, противоречащ на Конвенцията, нито имаме право и възможност за получаване на справедливо обезщетение у нас.

Държавата е ограничила действията си до плащане на присъдените от съда в Страсбург обезщетения и непрестанни апели за съобразяване размера на същите със стандарта на живот в страната. В същото време не е направила почти нищо, за да отстрани порочните практики и пропуските в законите, пораждащи дисбаланс на интересите. Не се търси отговорност на прокурори, нито на полицейски служители, водили разследвания по порочен начин. Няма осъден магистрат за това, че необосновано дълго е отлагал дело. Те остават анонимни за нас гражданите, но точно ние всички плащаме обезщетенията, присъдени на жалбоподателите в Страсбург, превръщайки се солидарно отговорни с (без)отговорността на държавата.

АРБИТРАЖНИЯТ СЪД В ПАРИЖ – ДОПЪЛНИТЕЛЕН БОНУС

КЪМ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ СДЕЛКИ

Делата, водени срещу България в арбитражния съд в Париж не са толкова многобройни като в ЕСПЧ, но затова пък материалния интерес и предявените претенции за финансови обезщетения са впечатляващи.

Гръцката “Интраком” осъжда държавата за спортния тотализатор. Присъденото обезщетение е 6.5 млн. USD, които сякаш не са платени до днес.

Гад Зееви, купувач на Авиокомпания “Балкан”, печели дело срещу България заради това, че английският вариант на текста на приватизационния договор се различава от българския. Парижкият съд му присъжда 10 млн. USD обезщетение.

Чешката компания “ЧЕЗ” АД, собственик на електроразпределителните предприятия в Западна България, осъжда държавата през 2009 г с мотив, че след приватизацията е идентифицирала укрити задължения, непоказани в счетоводните баланси, правени от Делойт и Туш. Исканото обезщетение е в размер на 8.6 млн Евра. Арбитражният съд в Париж присъжда – 4 млн. Евра. Подобно дело води и австрийската ЕВН, което още не е финализирано.

“Вива Венчърс”, купувач на БТК, осъжда Агенция за приватизация заради неточно адресирана жалба и неспазване на трудовата заетост след приватизацията за 600 000 USD.

 

Консултантската компания “Артур Андерсън” през 2001 също е завела иск срещу държавата пред съда в Праиж, недоволна от размера на комисионните, изплатени й от Агенция за приватизация след сключване на сделките за продажбата на “Нефтохим”, “Петрол”, “Свилоза” и “Неохим”.

Гръцката компания “Продефтики” осъди страната на 8 млн. Евра заради спряно през 2008 г еврофинансиране за ремонт на път, а Брюксел ни съди заради монопола на летище София. България е поставила ограничителни условия, препятстващи равния достъп на фирми за кетъринг, обработка на багаж, обслужване с горива и масла, каквито е длъжна да осигури като страна, собственик на летище с годишен пътникопоток над 2 млн. човека.

Парижкият арбитражен съд осъжда България, но в крайна сметка финансовия еквивалент на присъдите плащат всички български граждани. Странно защо българската държава ни прави съотговорни с нея, макар в случая с Гад Зееви, с “Вива Венчърс”, с ЧЕЗ, виновниците са идентифицируеми. Няма как да не се знае кой е правил превод на договора в първия случай, кой е изготвил въпросната жалба във втория, а що се отнася до последния – одитора е публично добре известен. Странно защо тогава държавата не предявява регресен иск към тези лица, а натоварва с отговорност нас, нищо неподозиращите и нямащи отношение към приватизационните сделки граждани, принуждавайки ни да плащаме чиновническото безхаберие. Не е ли това неглижиране на собствените граждани, на онези, от чиито данъци съществуват структурите на държавата, за сметка на “вълшебните” чужди инвеститори, които сътвориха чудеса, стъпвайки в страната.

САНКЦИИТЕ НА ЕК – НАКАЗАТЕЛНИЯ ОТРЯД

НА КЛУБА НА БОГАТИТЕ

От 2007 г България е член на престижния европейски клуб на богатите. Плащането на годишната такса за членство (за 2011 г – 811 млн лв) обаче не е индулгенция за неспазване на “вътрешните” правила и ние българите имахме, имаме и ще имаме многократни поводи да се убедим в това.

ЕК поиска от държавата да върне 20.2 млн Евра заради нередности при контрола върху помощи, отпускани след 2006 г по линия на общата селскостопанска политика заради неефикасна система за идентифициране на селскостопанските парцели.

ЕК наложи глоба на България размер на 13 млн лева заради закъсняло изготвяне на план от правителството на Станишев за размразяване на спрените средства по САПАРД.

Брюксел заплаши страната с наказателна процедура заради неспазване на еконормите от Големите Горивни Инсталации – ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Марица 3”, ТЕЦ “Сливен”, ТЕЦ “Варна”, чиито финансов еквивалент е равен на 50 000 Евра на ден. Само за “Брикел” долния праг на санкцията е 777 000 Евра. През 2009 г ЕК е започнала 9 наказателни процедури срещу България в областта на околната среда – за ненавременно синхронизиране на европейското законодателство с българското, неиздаване на комплексни разрешителни в срок, за превишени емисии в Перник, Гълъбово и Ст. Загора, за липса на ОВОС на ветрогенераторен парк в зона Калиакра.

Забавяне на допълването на зони към “Натура 2000”, както и строителството в защитените територии предстои да бъде остойностено. Министър Караджова заяви, че държавата няма да събаря строежи, освен ако са без разрешителни. Само за регион Варна обаче, издадените визи за строителство са 327! А колко са в ски зоната на Банско, в община Царево по крайбрежието на природен парк Странджа (там е скандалния комплекс “Златна перла”) и Иракли, предстои да разберем. Едно е ясно от сега, въпросните строежи гарантират дело срещу България в Съда на европейските общности в Люксембург.

ЕК наложи санкция на МОСВ от 11 млн Евра заради шест договора, финансирани по ИСПА, реализирани в Кюстендил, Варна, Смолян, Сливен и Кърджали. Общата стойност на договорите е 55 млн. Евра. Проблемът е, че при провеждане на тръжната процедура за изпълнители е възприета практика на “пряко договаряне”, която по правилата на ЕС е НЕДОПУСТИМА.

Заменките на гори от държавния горски фонд, които Брюксел тълкува като нерегламентирана държавна помощ за определени фирми и частни лица ще донесат присъда на България в рамките на 55 млн. Евра до 126 млн Евра. Според експертиза на Световната банка обаче, размерът на санкцията може да стигне до астрономическите 1.5 млрд Евра, ако се вземат предвид всички заменки от 2007 г до налагането на мораториума.

ЕК отправи последно предупреждение за неспазване еврозаконодателството в областта на енергийния пазар, който не е отворен в достатъчна степен и не гарантира на гражданите и фирмите избор и разумни цени. Констатирана е и липса на прозрачни, прости и евтини процедури за разглеждане на жалби на потребителите. В случай, че тези пороци не бъдат преодолени, България ще бъде глобена, като размера на санкцията може да стигне до 10% от оборота на фирмите монополисти, т.е. хиляди Евро на ден и съд в Люксембург.

През 2011 г сме застрашени от наказателна процедура заради неизградени пречиствателни станции в селищата с над 10 000 жители. До края на тази година трябваше да са готови 52 пречиствателни станции в големите градове, още 357 до 2014 г в по-малките и 6 язовира за питейна вода. Глобата е 5 000 Евра на ден.

И това едва ли е всичко…

Цената на държавната (без)отговорност е впечатляваща, предвид стандарта на живот на българина. Впечатляващи са и нехайството и лекотата, с които държавата плаща обезщетения и глоби и не търси персонална вина за милионите евро, излизащи от бюджета. А такава има . И тя е идентифицируема. Аз обаче не желая повече да плащам за грешки на държавни чиновници, които не са си свършили работата качествено и в срок. Нито за техни умишлени действия или бездействия, донесли изгода на трети лица, нарушавайки съществуващи български и европейски правила и норми. Нито за калпави закони, нито за липсата на процедури, нито за свръхупотреба на сила от полицията, нито за безконтролни СРС-та.

А голямото плащане тепърва предстои! И в него, както до сега, ще участваме ние, българските граждани. Всеки един от нас! Истински пряко виновните най-много да бъдат освободени от длъжност или да им наложат някоя и друга административна глоба в размер на … 100 лева. Цената на държавната (без)отговорност обаче е твърде висока. За мен поне. И макар за 20 години преход, политици и всякакви структури, използвайки властта на медиите, да успяха така да ни разделят, че вече трудно намираме нещо, около което да обединим усилия, то мисля си, сякаш настъпи момента да заявим, че не искаме да носим чужда отговорност. Още повече – да я плащаме.

Светла Василева


Категория: Политика
Прочетен: 3564 Коментари: 0 Гласове: 1

От 1990 година циганина Ахмед Доган, обикаляйки циганските и турски предизборни митинги-сборища на турско-циганската сган, призовава поддръжниците на ДПС, заявявайки буквално : "От вас, "скъпи сънародници" се иска само да гласувате масово на изборите за ДПС, ако бъркате бюлетините , да е кармазъ ! Другото "важно" нещо е да раждате деца, след 30-40 години, всичко ще си дойде на мястото ! Никой няма да смее да ви обижда повече, защото вие ще сте в "РОДИНАТА СИ",
няма значение, как се казва тя ! Дали ще е Булгаристан или България, няма голямо значение ! Както няма значение дали е Анадола, Тракия, Мизия, Добруджа ! " "Аз разпределям "баницата", парите в тая страна ! И това трябва да се знае от всички !"
До открити заплахи от рода : “ако някой тука мисли (разбирай българите), не се съобразяват с ДПС, и си играе с огъня, може да стане страшно за някои, да стане като в Косово !”


Категория: Политика
Прочетен: 1187 Коментари: 0 Гласове: 1
http://www.24chasa.bg Статия на Валери найденов

Бойко Борисов ще отскочи до другия край на света - в Бразилия - при

Дилма Русеф за Нова година. За да осмисли този воаяж, трябва отсега да знае какво да я пита. Защото за 15 минути тя би могла да му обясни много ясно накъде отива България с нейния плосък данък и чуждестранни монополи. Отива на изуйгащи и това го знае всеки бразилец.

 

Защото в икономическо отношение България днес поразително напомня зомбираната хунтаджийска икономика на Бразилия между 1964 и 1985 г. Именно на тази битка посвещава живота си Дилма Русеф. Именно затова днес я смятат за най-влиятелната жена в света. И тъй като Бойко явно е разкъсван между две религии, време му е да избира - или да бъде като Дилма, или като Пиночет.

 

В началото на 70-те години, когато Дилма е подложена на нечовешки мъчения в затвора, в Бразилия пристига гуруто на неолиберализма Милтън Фридмън.

 

Посрещнат от придворните медии като рок звезда, той обявява извършения там икономически експеримент за "чудо". Бразилците стенат от бедност и безработица, от арестите се носят писъците на политически затворници, а Фридмън е само цветя и рози. Това не му е нито за първи, нито за последен път.

 

Та съдбата на Дилма е посветена на една кауза - да излекува родината си от раковото заболяване на "неолибералното чудо", да възстанови силна и социална Бразилия. Именно затоватя организира група за въоръжена съпротива, попада в затвора, участва в създаването на Демократичната партия на труда, завършва икономика и заема поредица от обществени постове, след като в средата на 80-те години военните хунтаджии най-сетне са прогонени от властта. Дилма не е лаком корупционер като типичния български политик. Съдбата й по-скоро напомня Васил Левски.

 

Точно същата икономическа схема, на която днес е подложен българският народ, бе прокарана насила чрез военни преврати, арести, мъчения и убийства в най-заможните страни на Латинска Америка. Чисто икономически реформите дори бяха по-умерени, отколкото у нас. Пиночет например въведе плосък данък от 15% с необлагаем минимум за най-бедните. В този смисъл Пиночет бе по-ляв от Станишев. Той така и не посмя да приватизира националната медодобивна компания, най-голямото чилийско предприятие. Докато у нас приватизирахме и на дядо си опинците. Ние стигнахме дотам, че един културен министър даже се опита да продаде (без пари) сградата на най-голямата художествена галерия на България за турска баня! Мушморок.

 

Ако искате конкретните параметри на хунтаджийската икономическа политика в Латинска Америка, разгледайте бюлетините на Института за пазарна икономика, предизборните програми на Синята коалиция, НДСВ и т. н. Приличат си като две капки вода.

 

Този модел навсякъде е налаган против волята на народа обикновено чрез кризи, преврати и насилия и винаги е завършвал като пълен провал. Ако Бойко Борисов желае да научи накъде ще го доведе неолибералната схема, достатъчно е да попита Дилма Русеф. Много важно е да не споменава, че има генералски пагони.

 

Днес ГЕРБ явно се тревожи да не загуби подкрепата на електората. Защо обаче партиите на прехода танцуват само едно лято? Ами точно заради тази икономическа политика! Да вземе полската "Солидарност", която започна като движение на работници, които протестират срещу вдигането на цените. До 1989 г. това е движение на работническата каса, което иска социален капитализъм. На първите свободни избори през 1989 г. "Солидарност" печели 99% от депутатските мандати. И вместо да остане вярна на избирателя си, тя докарва боливийския "реформатор" Джефри Сакс с готова програма за "шокова терапия". На следващите избори умира геройски.

 

А нима не стана същото със СДС? Това бе съюз от предимно леви партии, който през 1996-1998 г. се прероди в дясна "тачъристка" партия. И на момента изчезна. И никога няма да възникне отново, докато не си припомни какъв бе нейният електорат. Уви, наш"те десни са тъпи, но упорити. Истинската причина за смъртта на българските "демократични" партии е все неолибералната икономическа политика. Ако ГЕРБ продължи по същия път, чака го същото. А както сам Бойко Борсов прозря, "на мен няма да ми простят". Струва ли си да става курбан заради едната глобализация?

 

Бих препоръчал на българския премиер да си сложи в куфара най-новата книга на Нейоми Клайн - “Шоковата доктрина”.

 

Тя ще излезе у нас през януари, но ако си даде имейла, мога да му я изпратя на уърдовски файл. Там е написано всичко, което трябва да знае, за да бъде на вълната на Дилма Русеф. Между другото по-голямата част от тази статия е вдъхновена от тази книга - подчертdвам го, за да не ме обвинят в плагиатство. Тази книга е абсолютно необходима за всеки българин, който се опитва да схване каква прокоба е сграбчила в ноктите си българския дух. Да проумее какво е преходът и защо никога не свършва.

 

Ако четем статиите на неолибералите, навсякъде тези рецепти са водели до бурен икономически разцвет. Едва ли има по-нагла лъжа. Истината е, че във всички развити държави има прогресивен данък и, че при "социалните икономики" на 50-те и 60-те г. в Европа растежът е много по-качествен и по-бърз, отколкото през 80-те и 90-те. След като Ирландия се издъни, десните славеи започнаха да възпяват Германия на Ерхард и "ордолибералите".

 

На коя планета живеят тези буфосинхронисти? В Германия винаги е имало стръмен прогресивен данък и изключително здрава социална мрежа.

 

Глобализъм? Отваряне към чуждите инвестиции? Мили хора, през 40-те и 50-те години американските власти дори забраняват на своите компании да инвестират в Германия, за да може тя да възстанови своя национален бизнес! Това е важна част от плана "Маршал".

 

Пиночет и "чикагските момчета" били спасили икономиката на Чили? Това е някакъв глупав мит, подобен на неизтребимата нашенска измишльотина, че на Запад имало "коледни намаления".

 

К"ви намаления бе, тутурутки, има тройно поскъпване!

Та истината е, че от преврата през 1973 г. докъм 1983 - 1985 г. Чили се срива. Безработицата гони 30%, депресията е неизтребима, половината население е под чертата на бедността, а който си позволи да напише истината, изчезва безследно. И до днес продължават да намират костите на изчезналите критикари. Чили се възстановява чак след средата на 80-те г., когато Пиночет прогонва учениците на Милтън Фридмън и започва ренационализация на монополите. Но нека не отнемам възможността на Дилма Русеф да отвори очите на Бойко. Споделям какво съм чел, а тя може да му разкаже живота си.


Категория: Политика
Прочетен: 976 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.12.2010 01:53
Гръцкият Дядо Коледа с работно време на държавен служител

26 Декември 2010 / 01:12:31  Виктория Миндова

Репортер на http://www.grreporter.info

Гръцкият Дядо Коледа или Свети Василис, както е познат в средиземноморската страна обяви, че ще бъде на разположение на децата в Атина от 10,30 сутринта до 16,30 следобед. Разбира се, с половинчасова почивка по обед, за да си изяде сандвича, който му е приготвила баба Коледа. Подобно на гръцките държавни служители белобрадият старец излезе в „голямо междучасие” и остави опашка от учудени и гневни малки хора, които се питаха „Ама, кога ще дойде моят ред?”

„Дядо Коледа е в обедна почивка. Елате, след половин час”. Това казваше елфът пред къщичката на Свети Василис в Националната градина Запио в гръцката столица, когато майки, бащи и баби идваха на прага на дома на белобрадия старец, за да зарадват най-малките членове на семействата си. Селището, самият Дядо Коледа, елфът и неговите колеги джуджетата, които се подвизават в последната седмица в сърцето на Атина до Народното събрание са инициатива на столичното кметство. И тази година подобно на отминалите общинските власти организираха коледен базар и приказно селце в центъра на града, които обаче се оказаха нито толкова празнични, нито приказни.

„Коледа с толкова малко хора не е било никога”, оплака се продавачът на понички, който всяка година в последните пет взима участие на празничния базар. Той разказа, че няма почти никакъв интерес към коледните тържества тази зима и хората нямат празнично настроение. Момичетата от павилиона до него за традиционни коледни играчки казаха, че независимо от хубавото време гражданите и гостите на града не посещават центъра. Средната температура всеки ден от тази седмица се движи межди 17-21 градуса по Целзий, но независимо от това гърците не излязоха на разходки да се полюбуват на хубавото време, както в предишни години. „Всички тези стачки, протести, липса на градски транспорт и чувството за потиснатост отблъсква хората ”, обясни момичето зад щанда с коледни украшения.

След загубата на общинските избори планът на Никитас Какламенис да създаде пищна празнична атмосфера с бюджет около 2,5 милиона евро пропадна. И Слава Богу! Цялата украса на града, както и създаването на коледния базара струваха с около 70 на сто по-малко от първоначално планираните общински пари на заем. Вялата празнична атмосфера според повечето граждани не се дължи нито на липсата на гигантска коледна елха на Синтагма, нито на ярки и многобройни разноцветни светлинки по улиците. Проблемът е какво ще стане след като празниците минат.

Журналист от гръцка медия преди няколко дни ми призна: „Ясно, че друг изход няма – пенсиите и заплатите ще бъдат безвъзвратно намалени, много работни места ще бъдат загубени, добрите перспективи за професионална реализация за младите ще намалеят и като цяло икономиката ще се свие до нива, които до момента не познавахме. Ако независимо от всичко това политиците не се справят и след две години сме в същото положение, колко по-зле могат да станат нещата”. В две изречения той изрази тревогите на всеки грък днес. Като по учебник с петте стъпки на загубата, гърците днес преминават втората. След като не вярваха (първа стъпка), че Гърция е в толкова окаяно икономическо състояние с над 310 милиарда евро външен дълг и 15,4% от БВП бюджетен дефицит, днес те са гневни (втора стъпка). С почти 1000 стачки, протести и митинги за годината, Коледата на 2010 ще бъде запомнена като вяла и тревожна. Ако наистина този цикъл продължи през 2011 година можем да очакваме пазарене, депресия и приемане на икономическата реалност такава каквато е.

Независимо от всичко животът тече. Не така както повечето хора бяха свикнали досега, но всичко продължава. Наред с познатите празнични павилиони с играчки, книги, подаръци на базара в Запио има и любимите на най-малките въртележки, захарен памук, понита и плалячовци и те все още привличат семейства. И дори Дядо Коледа да не се върне от обедна почивки, подаръци за малките винаги ще се намерят.

 


Категория: Политика
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове: 0
Икономисти: Гърците се научиха да търсят лесни решения в държавния сектор

17 Декември 2010 / 02:12:54  Виктория Миндова

Репортер на http://www.grreporter.info

Системата в Гърция унищожи в последните години правото на свободен избор и развитието на нови идеи. Всички се научиха да търсят в държавния сектор лесни решения за всеки проблем. Държавна служба, европейски субсидии, допълнителни възнаграждения, бонуси върху заплатите, ако си на време на работа и много други. Способни, неспособни, работливи или мързеливи в последните десетилетия публичният сектор в Гърция се опита да побере всички, които можеха да се доберат до държавна служба, за да си осигурят сигурно място и добра заплата. Неговият обем растеше постоянно, разходите се превърнаха в разхищения,  а частният сектор плащаше сметката години наред. Така описа на кратко причините за състоянието на Гърция днес либералът Андреас Андрианопулос, председател на новосформирания либерален кръг на икономистите „Форум за Гърция”.

Андрианопулос подчерта, че за последните 30 години гърците са се научили да живеят на заем. „Мястото, в което световната криза докосна гръцката икономика бе края на свободното финансиране. Банките се озоваха в трудна ситуация, която ги накара да отпускат кредити само срещу гаранции и финансова устойчивост – за Гърция тези две неща са една приказна картина”. Андрианопулос заяви, че постоянното кредитиране е осигурило на гърците стандарт на живот, който не отговаря на реалната производителност.

Той отбеляза с раздразнение, че някои гърци все още не са наясно със сериозността на ситуацията, в която се намира страната. Същността на Меморандума за финансова помощ е да даде нужното време, за да се проведат структурни и фискални промени, както и да се съкрати до минимум държавния дефицит и страната да започне да трупа първични излишъци. Според икономистът Гърция няма да обяви спиране на плащанията, защото следствията за еврозоната биха били пагубни. Различни европейски банки са се натоварили с по-голямата част от дълговете на Гърция (държавни облигации). Това означава, че ако се обяви спиране на плащанията, правителствата най-вече в Германия и във Франция и по-малко в Испания и в Португалия трябва да предоставят спасителни програми за своите банки, така че да не се получи верижна реакция.

Андрианопулос добави, че с времето същите тези европейски банки ще започнат да се освобождават от гръцките държавни облигации, като ги предават в ръцете на Европейската централна банка. „Ако не изпълняваме коректно поставените пред нас задачи и реформи, за да можем да ползваме парите от двустранната финансова помощ, в близко бъдеще европейските банки и европейските правителства може спокойно да ни обърнат гръб”. По този начин Андреас Андрианопулос описа опасностите, които стоят пред Гърция, ако правителството не приложи коректно задълженията си за фискална и структурна консолидация според Меморандума за финансова помощ.

Доста по-краен в мнението си се оказа бившият вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка Панайотис Гениматас. Той заяви, че мерките залегнали в Меморандума не са достатъчни: „Меморандумът е доста по-назад от реалните проблеми на тази страна”. Според него той е събрал мерките на една политическа програма, която е трябвало да се изпълни така или иначе в последните 20 години. Независимо от това, ако правителството иска да достигне реални и дългосрочни резултати, трябва да въведе фискална дисциплина, в която няма да има отклонения от  заложените в бюджета цели, нито проблем с приходите от данъци, нито колебания в съкращаването на излишните разходи. Една много по-строга икономическа политика днес, би осигурила много по-добри резултати утре.

Икономическото развитие ще е косвен резултат от експресното изпълнение на тази програма през следващите две години. „Ако трябва да сме честни едва, сега започва реалното прилагане на програмата за фискална консолидация, защото нито нападението срещу ниските доходи на домакинствата, нито съкращаването на ниските пенсии не е приоритет на Меморандума. Това бяха решения, приети от правителството преди подписване на договора за финансова помощ.”

Бюджетът е основен инструмент за контрол и икономическо развитие на държавите. В Гърция обаче в продължение на десетилетия бюджетът е бил изготвян почти наизуст, а строгото му спазване не е било никога приоритет на държавните управници и от двете страни на парламента. „Как една държава без финансов план знае на къде отива?” запита риторично Гениматас, който обясни, че липсата на отговорно управление и строг икономически план са тласнали страната в ръцете на надзорната мисия. Чужденците не могат да разберат как целият публичен сектор няма реална дългосрочна финансова програма. Той даде пример с опитите на правителството да намалят разходите в здравеопазването без все още да са назначени финансови консултанти във всички държавни болници, които да отчетат реалното състояние на сектора, преди да започне да се прилага каквато и да е оздравителна програма.

Гениматас отбеляза със скептицизъм успешното решаване на задачата на правителството на ПАСОК, което трябва да изготви, гласува и приеме над 60 проектозакони за преструктуриране на вътрешната икономика в следващите четири месеца. Той каза, че това е тежка задача за правителство с четиригодишен мандат. Под въпрос постави и възможността Гърция да си възвърне положителния икономически ръст след две години. Дори след разсрочването на изплащането на помощта, през 2013 година Гърция трябва да има постоянни бюджетни излишъци в рамките на 5%-7% от БВП, за да може да се говори за поетапно погасяване на външния дълг. „Който вярва, че за десет години може Гърция да достигне подобни нива на икономическо развитие трябва да е луд”, заключи Панайотис Гениматас.

 


Категория: Политика
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове: 0

zxcvb Друг град, България

ABV  - форум

 

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

Добър вечер уважаеми зрители.

Спите ли?

Поздравявам майките на нашите ръководители.

До вчерашни мухльовци, а днеска дупета.

Играят си на страшни, безкомпромисни ченгета.

И правят операции с позорни имена.

Октоподи, скариди и друга морска храна.

А пред кабинетите ги чакат журналистките,

Такива журналистки само да искате.

Още не са я качили в джипа,

А тя вече посяга и сваля му ципа.

Такъв е живота!

Поздравявам всички вестници,

И главните редактори

И техните заместници.

Всеки пише за всичко, а нищо не разбира.

Толкова е гнусно, че не ми се коментира.

Не ми говорете за закон и конституция.

В ТАЯ ДЪРЖАВА ВСИЧКО Е ПРОСТИТУЦИЯ!



Добър вечер уважаеми зрители.

Спите ли?

Колко данък ще вземат на народните будители?

Двама трима студенти уморено протестират,

Няма шанс тук за тях,

Най-добре да емигрират.

Силиконов живот, силиконови цици

Силиконови мечти и фалшиви политици.

Всички живеят в една тъпа реклама,

в която свободата е сравнена със салама.

Новините започват със дебат за бюджета

К’ви дебати, ебати, депутати и ментета.

На трибуната се качва някъв пеераст.

Пеераст, пеераст, но облечен във власт.

В устата му глупости, в очите му злоба.

Той тая власт ще я стиска до гроба,

А щом свърши поредния смешен дебат

Ще отиде да чука в студентския град.



Добър вечер уважаеми зрители.

Спите ли?

Или чакате да дойдат поредните спасители?

Колко пъти се повтаря старата история?

Изхвърляме единия, прегръщаме втория.

Някой знае ли как един милиционер

Внезапно се събужда милионер?

И нали уж са нови, а пак са си същите,

Правят се на шефове, гледат мрачно, мръщят се.

И изведнъж става ясно, че са пълни с имоти.

И изведнъж става ясно, че са пълни идиоти.

И какво да ги правим сега тия кавали

Щот така или иначе вече сме ги избрали?

Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?

Не ви ли омръзна да живеете бедно?

До кога ще си траем? Вече става банално

Толкова ли е трудно да живеем нормално?
Категория: Политика
Прочетен: 1559 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 23.12.2010 05:23
13.12.2010 12:00 - "ЦВЕТЕЛИНБАНК"

Пепеляшка, Гаргамел и Иванушка Дурачок

 

Веселин Стоянов

13. Декември 2010, брой 287

Обикновено клоуните, поканени на домашно парти, използват един трик - събират герои или сюжети от различни приказки и така ги омесват, че карат децата да викат и скачат. Така невидимите клоуни на българския политически живот омесиха тези дни трима от персонажите в сюжет, от който не е ясно ще се смеем ли или ще плачем. Първа, разбира се, е Пепеляшка. До онзи ден тя беше собственик на "Цветелинбанк". Днес, след продажбата на банката, притежава повече от половин милиард лева. Според нея честно спечелени пари. Как иначе, Пепеляшките винаги печелят парите си по честен път.
Да видим: през изминалата година "Цветелинбанк", в която Пепеляшка беше съдружник и шеф на Надзорния съвет, изведнъж придоби нечувана популярност. По някакви (обясними!) причини депозитите на държавните фирми в трезора на банката се увеличихо двойно само за 3 месеца. Точно преди година в банката кротко мируват 41 милиона държавни средства. Само три месеца по- късно, на 31 март, те вече са 80 милиона. По този показател от шесто място сред българските банки "Цветелинбанк" изведнъж се нарежда на втора позиция, директно след Корпоративна банка. Освен с парите на държавните фирми банката печели от високите комисиони от данъци, заветните винетки, здравни вноски, такси за издаване на нови паспорти, глоби от МВР и прочие финансови операции, които, оказва се, могат да бъдат извършени само там. Така Пепеляшка се нарежда сред 10-те най-богати българи с месечна заплата от 70 хил. лева, владее 4 чужди езика и, както подозират мнозина, все още сърцето на Принца на България.
Принцът, разбира се, се казва Иванушка Глупакът. Не е важно как му викат, важното е, че държи под мишница една Златна гъска, наречена Държава. Принцът е як пожарникар, охранител на Тодор Живков и Н. В. Царя и близък на Румен Николов - Пашата. Все първи хора, както се вижда. Принцът Иванушка среща Пепеляшка в един автосервиз. В бъдеще тези негови срещи по ханчета, завои и автосервизи ще окажат значително влияние върху историята на тази страна. След тази среща Пепеляшка и Принцът ще станат съдружници в известните охранителни фирми "Ипон" и "Ипон-2". Даже Пепеляшка ще пострада при един атентат преди 12 години. Джипът й беше взривен и тя претърпя операции в чужбина.
После Принцът започва да се издига в държавната йерархия, първо в полицията, а после и на други места. Става кмет на София, сетне министър-председател. И навсякъде във финансовите операции на столицата и държавата се привижда името на "Цветелинбанк", макар че по едно време според градските клюки отношенията между двамата охладняват. Но любовта е едно, парите са друго.
Принцът по едно време, когато се чувстваше кавалер, взе да нарича един бивш министър-председател Гаргамел. Гаргамел това, Гаргамел онова, и така за щяло и не щяло радваше детската публика. Този същия Гаргамел пък беше приятел на един банкер, с когото заедно направиха някога един кръг "Олимп". Името на този кръг идва от името на ресторанта на банкера - "Олимп". Често там се събират хора от ръководството на една синя партия и там именно са обсъждат приватизационните сделки с държавни фирми, курорти, обществени поръчки, усвояването на обществени фондове. Както се вижда, традицията държавни дела да се решават по кръчми и заведения не е от вчера.
След като правителството на Гаргамел пада от власт, Пепеляшка и Принцът стават приближени до Двореца и така Пепеляшка слага ръка на кръжеца "Олимп", а от там - на най-сладкото му парче, наречено днес "Цветелинабанк". И което днес вече продадоха на чужди банки.
В общи линии (без умопомрачаващи детайли, разбира се!) това е, но си мисля, че приказката стана мнооого сложна. Видно е обаче само едно - и Гаргамел, и Иванушка Глупакът постоянно са в капана на прекрасната Пепеляшка, чийто капан е заложен от неизвестни нам персонажи. Вероятно тези персонажи не са и от родната гора, защото такова съсипване на милото ни отечество може да иска само външен враг. И да го осъществи с вътрешни предатели. Ето, сега е време човекът Цветан Цветанов да почне една акция "Предателите", а не да кисне по цял ден в братските Съединени щати. Че аман вече!


Категория: Политика
Прочетен: 1121 Коментари: 0 Гласове: 0

Трябва ли да се плащат детски надбавки за повече от три деца


гласувайте на:

http://polls.bg/poll/id /trabva_li_da_se_plashtat_detski_nadbavki_za_poveche_ot_tri_detsa-520

Ние като член в ЕС (не като гъз)… Българският хляб е боклук. А българска музика по MTV?

16 Юни 2010

Павел Петов  

image Снимка: Силинеок, Уебшотс

Продължава от вчера. Виж предишната част - Българинът е безпринципен педераст. БГ-гюбек за цял свят - лайф, от мола
Б. р. - Следващите редове са скандални, писани от човек, който не е писател или журналист, а с инженерно образование. Възмущението му от деградацията на нравите у нас минава границата, но е полезно да се прочете, защото обществото някак безмълвно се примирява с диктата на безкултурието и простотията, и има нужда от някой отрезвяващ вик.

България влезе като член в Европейският съюз. Член…?

Това звучи …не знам как.
София европейска столица ли е? В смисъл като архитектура, хигиена, инфраструктура?
България европейска страна ли е?
Ти европеец ли си? В смисъл – като възпитание, манталитет, култура, облекло, музика, хранителни навици?

Добре, ок. Посочи ми български филм, който да е от европейско ниво. Аз ще ти кажа един – „Отклонение”. Дръпни си го от мрежата. Той е изключение и е отпреди 40 години. Е? Какво се построи върху или към този филм? Нищо. Резултати в извън български мащаб? Нула.
Къде е българският Костурица?

Музика – по VH1 и MTV има латино и др., а българско?

Нали сме чалгаджии тук… Правим велика балканска музика. Ще смаем света. Просто на всеки ъгъл – чалга изпълнител.
Чужденците са полудели по нашата чалга. А нашата чалга е на европейско и световно ниво, нали?
Ако е така, къде е нашия вариант на Горан Брегович? Ама той не е чалга – български ми, чалгослущи европейци.

Къде намериха място българските оренталски ритми в ЕС? Ти, който плати за роклята с голия гръб на щерка ти 5 бона да се кълчи и чепи на абитуриентския бал и на живо да им пее едикоя си гнусна певачка, кажи: Къде е БГ-чалга присъствието на сцената на ЕС?

image Участничка в конкурса “Мис Силкон” в София си показва гърдите на фотографите. Снимка: Емакс студио

Хората от латиното направиха световна вълна. Къде е българската чалга вълна по света? По VH1  или MTV да има чалга песен на български да е номер едно? На испански латино има.

Друга музика? Кажете, бре? Нотите не са на кирилица! За хубавата музика няма нужда от превод. Дайте ми имена на групи, изпълнители и парчета, с които България е известна по света и хората припадат.

Ок. Допускам, че всеки момент Министерството на културата ще лансира БГ-песните на световната сцена по проект, заплатен от ЕС. Ще чакаме явно.

Българската кухня – циганската баница превзе ЕС

Тук сме яки. Берлускони моли премиера ББ да разговаря с браншовата организация на българските ресторантьори да спрат инвазията си в Италия и Европа. Редица италиански ресторанти и пицарии затвориха по света и в ЕС, заради отлив на клиенти към българските ресторанти в тези страни.
Пицата е вече отминал спомен. Макароните и лазанята са отдавна забравени.
Българската циганска баница е превзела света. Филийка хляб, залята с олио и поръсена с червен пипер от Пловдивско е най-предпочитаното ястие. Според Евростат за последната година България е изнесла на 300 милиона тона червен пипер и 700 милиона литра олио за циганска баница. Макдоналдс е на път да се оттегли от ЕС. Циганската баница е хамбургерът в Европа – единодушни са всички. В десетилетието на Ромската култура – са най-щастливи българските цигани. Хармонията между ромите и българите е пълна, смятат от дружеството Ромска вселена и Обединени цигански галактики.
Ромите и българите танцуват щастливи заедно под ритмите на българския феномен – чалга. Кълчат се щастливи и едновременно, сякаш са сиамски близнаци – казва усмихнато икономическа емигрантка от Берн, Швейцария сега живееща в Мало Бучино, България.
Един ритъм, една кухня, един народ – е категоричен американският астронавт Армстронг, потърсил препитание и неограничен достъп на баницата в България.

Българският хляб е боклук

Никой не е по голям от хляба – твърдеше един партиен секретар на времето. Много мъдър човек.
Никой не прави български хляб по света, защото рецептата се охранява от ДАНС. След като “Тракия пшеница и ечемик индустриал” закупи всички хлебарници в ЕС, французите, италианците и германците със сълзи на очи разбраха какво означава думата хляб – като вкус и качество.
Те, наследниците на Наполеон, Да Винчи и Бетовен – благодарят за истината, наречена хляб.
(За тези, които не са яли хляб в други страни по света, да ги информирам – българският хляб е боклук. В Германия например има около 360 вида хляб. Френският, италианският и испанският хляб са много вкусни. Браво и на гърците!).

Успехите на българския флот от Аспарухово време насам

Корабоплаването и България… Баси - е, какво искаш да ми кажеш сега, българо-плюещ драскачо?
Аз, драскачът, искам да попитам в исторически и съвременен план къде е мястото на България като морска държава?
Исторически колко кораба или пристанища имаме по Черно море. Български, не византийски или гръцки.
Или сега, като морска страна, каква част от европейския флот съставлява българският търговски флот?

Най-добрите инженери са българите!

image Отрязан наполовина стар Москвич с всички задължителни чалга-аксесоари - клатещо се кученце на арматурното табло, тунингован с емблема на BMW, с автентичен звук и миризма в купето. Снимка: Булфото

Софтуер и хардуер. Нищо по-велико и значимо няма от българската инженерна мисъл. Къде сме в ЕС? Кои сме?
Напишете продукти, марки, създадени от БГ-гении и фирми? Кажете – софтуерът и хардуерът не е на кирилица (драскачът иска да каже, че кирилицата не може да попречи в случая)? Конвертируемо е.
Е?

Българското образование – “Евро Психо”

След излизането от университета, какво гарантира дипломата?
Частните уроци в кои други страни от ЕС се практикуват така поголовно? България е лидер и пионер в частните уроци по български език, математика и т. н. Заради това българският език предстои да бъде приет като официален и единен за целия ЕС. Българските математици се занимават с изчисленията как да сгънат времето и пространството в едно.
Машината на времето ще бъде сглобена и завършена в Тракторния завод в Шумен.
От ЦЕРН са предложили Варна да е световният контролен център за ускоряване на тапи, излитащи от шишета с шампанско.
Сдружението “Евро Психо” е създало специален екип за изследване на групите родителите, които стоят преди, по време и след кандидат-студенски изпити или изпити за гимназия пред учебните заведения.
Подкрепата, която оказват българските висящи родители при изпити, е феноменална. “Българският ученик и кандидат-студент вследствие на взаимодействие с учители и родители с мисъл може да променя траекторията на галактики” – категоричен е датският учен Хорхе Иванов. И допълва: “Българите имат много добро образование. Може да се види във всяка една тоалетна какви образувания правят.”

Мода: мистерията на българските прашки

Модата в България е на мода. В България има и европейска мода, но тя не е модерна. Модерното в българската мода може да се види навсякъде. По билбордове, в нощни клубове и т. н.
В основата е българският моден дизайн. Той създава модата, която увлича младите европейски българи да са модерни. Милано премести в Монтана своите модни лаборатории.

image “Стандарт” за злополучна фотосесия, в която “Мис България Вселена 2007″ останала почти гола заради по-малък размер прашки.

Основната концепция в БГ-модата е: как да си със прашки, когато си без тях.
Мистерията на българските прашки плаши не само Лагерфелд. “Адидас” разработват своя концепция на строго охраняван изкуствен остров в Черно море срещу Варна. На острова е докаран телескопът “Хабъл”, за да се наблюдават чалготеките в цяла България.
Организацията “Прашки без граници” ще сезира Еврокомисията за това.
Чалга парчето „Адидас” киризи през тръбата под полата” оглави ЕС класациите.
Пардон, ама и тук сме драстично зле, модата си има публика. Българите са публиката на българската мода. Качествена публика ли е българинът?

Кой събития в България са европейско и световно значими?

Кои български вестници споменават по Euronews, BBC, CNN, DW и другите световни медии при преглед на европейският печат?
Нито един български вестник. Защо? Защото ти купуваш цялата тази хартиена словесна помия с удоволствие. Като купуваш помия, значи ти харесва и си помияр. Като си помияр, се пишат помиярски статии.
Вестниците НЕ са виновни. Те пишат това, което се харесва на читателя. Те пишат за теб.
Ти си лош, некачествен читател. Те ти предлагат такъв продукт.
Онези медии не искат помия или поне твоя вид помия.
Значи имат друга публика с други критерии (съвсем друг е въпросът за тяхната обективност, но нейсе).
Извод: Заради лошата българска публика, нямаме добри журналисти, т.е. нямаме вестници.

Защити ли твоята интернет свобода? Само псуваш във форумите

Защо трябва да подслушват интернет трафика, телефонните ти разговори, имейли, скайп и т. н.? Това е нормално? Ти какво направи против това? Това било eвропейска практика? А ти, българино, нямаш ли си собствено мнение? Кой е казал, че всички eвропейски практики са добри? Ами ако от ЕС ти спуснат въже, за да се обесиш, ще го направиш ли?
Не разбираш какъв е проблемът?

image

Прост пример – ти се обаждаш на Пешо и му разказваш виц за педофили и двамата се смеете.
Нормално, вицовете са, за да се смеят хората. Три-четири години по-късно ти или някой от семейството ти решава да се занимава с политика. Или попада на добър бизнес. Имиджът ти е важен, но някой ти звъни по телефона и ти казва, че ако жена ти, или ти, или братовчедът не направите едикакво си, ще пусне запис, от който е видно, че ти и Пешо сте педофили, ти си ниско морален тип, който се кефи на секс с деца. Ти се смя на педофилския виц преди четири години. Не си ли спомняш?

Ама нали си много деен интернет участник? Хайде сега, направи нещо да защитиш твоята интернет свобода. Не правиш нищо, освен да попсуваш в някои форум или в някой коментар под някоя статия.
Много безславно. Е, може да псуваш в Интернет засега, но и това ще ти вземат. Ти си псувач, който просто се съгласява да бъде потискан, да е нищожество.

 

България като член (не като гъз) на Европейския съюз (това в скобите е, защото колкото и да се пазя от простащината, тя ми влияе), е подписала, подписва и ще подписва договори с които се преследва пиратството и нарушаването на авторското право.

Браво БГ, Браво ЕС. Просто човек да се зачуди с каква страст се пазят тези права. То са спецчасти с маски на лицето – БГ-патент. Влизане с взлом по къщите, тараш на компютрите. Проследяване на айпи-адреси. Истински екшън. Ако такова усилие се полагаше да се преследва уличната престъпност в БГ… Броят на криминалните случаи едва ли щяха да надхвърлят два –три на година.
Обаче ти си мълчиш, българино. Викаш си – те “Замунда” и “Арена” ще ги спрат, ама други ще излязат. Абе, каквото и да стане, ще си разменяме дискове. Споко.
Да, обаче това не е така. „Те”, с маските и качулките, ще те заключат или глобят и теб. Ще арестуват детето ти, защото е пипало и то с пръст джойстик, закачен към нелицензирана игра.
И тогава ти или твоето дете вече сте осъдени престъпници с разрушен живот, заради мълчанието на всички ни.
Аз не подкрепям идеята за авторското право във вида, в който ми се предлага. Да, против авторското право съм. За продукт на “Майкрософт” ще изпратят страшни спецчасти във всеки дом. Ако ти драснеш текстче или изображение, навсякъде те копират и никой не защитава твоите права. Полицията обслужва само и единствено големите играчи и никой друг.

Бях в Париж и в световните новини гърмеше за затрити от някакъв дилър 5 милиарда евро от “Сосиете Женерал”, всички се вълнуваха от съдбата на банката, която има клонове по цял свят.
И в този момент отворих дир.бг и прочетох следната новина начело: “150 каубои на празника на банското мезе”. Това ми върна вярата. И ми даде самочувствие, че Европейският съюз, в лицето на България, влияе на САЩ.

Извод и то прост:

Само ние българите сме си виновни за всичко, което ни се случва.
Факт е, че българските гласоподаватели са изпратили в парламента, президентството и правителството хората, които са ни управлявали и ни управляват и сега. Те ни управляват, защото ние така сме поискали.

Написано от един унизен българин от масата, наречена гласоподаватели

——————————————–
ПП: От автора до всички написали коментари, гласували или просто прочели това писание.
Радвам се, че има противоположни мнения. Това означава, че имаме реален спор. Всички разумни хора вероятно ги боли или ги е заболяло като са прочели тези редове. Текстът е неприятен – истината е грозна, но е факт. Ако ни е било неприятно да четем, означава че обичаме Родината си по един или друг начин ни е тъжно за нея.
Всеки има право на лично щастие – емигрантите също. Аз бих искал да съм емигрант, но ме хвана страх да замина. Други са били по-смели от мен. Дано сте успели или да успеете.
Благодаря на противниците ми – те ме накараха да преразгледам определени неща и с това ме направиха по-богат.
Благодаря на тези които ме подкрепиха със своите коментари – почувствах се прав, макар и по-тъжен.
Благодаря и на г-н Иван Бакалов – www.e-vestnik.bg . Това беше възможност да се състои един истински разговор. Разговор без грим и казионни медии. Писаното от мен с коментарите тук представляват едно цялостно произведение. Без коментарите ви писаното нямаше да има стойност.
Как да се оправи България? Ето една малка крачка, но много необходима.
Моля ви, започнете да говорите на “Вие” и учтиво по между си.
Моля ви, бъдете учтиви и толерантни със съседите си.
Покажете добронамереност, направете им малък жест в знак на приятелство.
В крайна сметка всички сме съседи, нали сме българи?
Звучи тъпо, изтъркано и глупаво, но, повярвайте – добрите съседи са задружни. Задружните съседи са сила. Силата е фактор.

Ваш Павел Петов


Категория: Политика
Прочетен: 2029 Коментари: 0 Гласове: 0

Гласувай на този линк !
Трябва ли да се плащат детски надбавки за повече от три деца
 

15 Юни 2010

Павел Петов  

image Кадър от филма “Дзифт”, който у нас беше оценен като успешен. Снимка: “Дзифт”, официален сайт

Продължава от вчера. Виж първа част - България – гнусна страна в Европа. Ние, българите, сме радиоактивни и заразни
Б. р. - Следващите редове са скандални, писани от човек, който не е писател или журналист, а с инженерно образование. Възмущението му от деградацията на нравите у нас минава границата, но е полезно да се прочете, защото обществото някак безмълвно се примирява с диктата на безкултурието и простотията, и има нужда от някой отрезвяващ вик.

6. Българска култура няма. “Дзифт”? - слаб 2 за публиката, която го харесва

Знаете ли, гледах онзи ден българския филм „Дзифт”. Четох коментарите преди това, говорих с приятели.
Определението за „Дзифт” е много готин динамичен филм, за български става, екстра екшънче е и т. н. Позитивно оценен от българската публика (от нас). Моя позната, която е съученичка на Явор Гърдев, каза: “Ами филмът наистина си заслужава.”
Аз обаче няма да коментирам този филм, нито режисьора, актьорите и т. н.
Слаб 2 за българската публика. Лошо. Двойка за вас братя българи , които положително сте оценили този филм и казвате, че става.
Не само, че не става, а е нищо. И НЕ е виновен режисьора, актьорите и т. н., а ние, българите.
Лоша, евтина, непретенциозна публика. Тъпа публика както за политическо, така и за филмово шоу. Защо ли?
Гледах интервю със Спилбърг – той каза, че е нищо без неговата публика. Че ако публиката му е нямала претенции, той е нямало да създаде всичките тези филми. За филмите, книгите, театъра и политиката, трябва публика.
Публиката е околната среда, където растат тези растения. При лоша, тъпа, неграмотна публика, какви растения да пораснат?
Вижте как чалгата избуява - има добра публика. Ерго – филмът “Дзифт” е чалга. Защо? Ами опитайте се да разкажете на някой тази история. Всяка една добра история има неочаквани обрати и някаква философия.
В „Дзифт” освен казармени лафчета друго няма. Всеки герой е такъв какъвто е. Буквализъм.

image В Студентски град има разлепени тонове плакати, рекламиращи чалга-партита и евтин алкохол. Снимки: Нели Томова

Наградите „Аскер”, както и наградите на рекламните агенции за най-добра реклама са като обикновени комунистически партийни събрания.
Те си гласуват, те си пляскат и те си раздават награди по-между си.
И всеки казва на всеки – “Ей, жестока си Миме. С Пешо сте много яки.” Просто, защото са познати и приятели, не защото нещо има стойност.
Шуро-баджанащина = простащина = България.

7. България е малка страна и заради това не може да влияе или да стане известна? Глупости!

А Австрия е огромна държава?
Албания и Румъния имат Нобелови лауреати за литература. Сръбският театър и литература са неща със световна значимост. Гърция успява да продава култура и туризъм (сега без коментар за финансовото им състояние, защото, като кажеш Гърция, по света е ясно за какво става въпрос).

8. Киселото мляко прослави България

Факт, но не заради българската наука, а заради Бацилус булгарикус – този бацил е харесал нашият климат.
Киселото мляко – не е заслуга нито на БАН, нито на “Фармахим”.
Ползите от киселото мляко са пропуснати от самите нас.

9. Кирилицата е проблем на България

Тема табу, но факт.
С изборът на кирилица и налагане на православието цар Борис I лишава България от интеграция със света. България се капсулира както политически, така и културно. Свободният достъп и приток на информация го няма. Със своята уникалност на писменост и религия България не е симпатична на другите и историческите ни беди не закъсняват.
Да приемем ли латиницата?
Все тая. Вече е късно, а и едва ли има полза особена.
Интернет смазва възможността за кирилица. Повечето пишат на маймуница. Още един символ на българската безкултурна безпринципност.
Ето в тази точка се показва как България НЯМА – научен или интелектуален потенциал и личности които да вкарат проблема в някакви смислени граници и да се посочи бъдеще и цел. Просто си пишем на маймуница. Гугъла приема маймуница – следователно в Интернет търсенето на маймуница става, следователно маймуницата е валидна!

10. Българската история – поредица от случайности и безволеви действия

Всичко което се е случило на България от турското робство насам е без участието на българите и българския народ.
България пада под турско робство. Циганите, англичаните, евреите, гърците не са ни виновни. Турците – тяхната цел е била да ни завладеят.

България се освобождава от турско робство. Ама тя, България, не го прави сама вследствие на дълги и ожесточени битки. Всъщност това е третата, ако не се лъжа, Руско-турска война и България по случайност е в ситуация, в която бива освободена.

image Посетител разглежда експонат от изложбата “Изкушението чалга”, която се откри в Софийската градска художествена галерия. Снимка: Булфото

Не е ясно какво щеше да стане, ако България бе останала в очертанията на Османската империя с идването на Кемал Ататюрк. В края на 18 век вече има сериозно количество българи, които се превръщат в буржоазия и индустриалци.

Слава на всички български герои – без ирония. Но дали си е заслужавало да загинат за днешните помяри като нас?

България става комунистическа страна. Не заради някакво партизанско комунистическо движение. Това не е по волята на българите. България е окупирана от Съветският съюз на практика до ноември 1989 г. Паметникът на Съветската армия, е паметник на един окупатор. Нека да не го рушим – просто да напишем и друг текст на него: ”Ние бяхме (а може би и продължаваме да сме) окупирани от Съветския съюз, и сме негова подлога.”

България се освобождава от комунизма. Е, това вече е смешно! Просто Съветският съюз фалира. Горбачов се отказа от Източния блок.
Комунистите си направиха собствен преврат. Това НЕ Е в резултат на броженията, стачките и демонстрациите срещу Тодор Живков.
Това не е заслуга на интелигенцията, готините анти-комунистически вицове, безрезервната западно-европейска подкрепа и САЩ.
Това е момент на ваккум. И БКП го изигра блестящо. Браво БКП. Ти пак успя.

Спомням си, работех в Българската телевизия – като техник. Цял ден се говореше за това – Тошо е паднал. Вечерта бях на гости. И го казаха – че другарят Тодор Живков си е подал оставката. Бях в Младост. Излязох на балкона и се разкрещях с пълно гърло: “Край!!! Свърши се!!! Край!!!”
В Младост и над София беше тихо. Всички мълчаха. Спомняте ли си, какво бях написал по горе – за мълчанието, за тихото слушане на забранените тогава радиостанции като Би Би Си? За тихо разказаните вицове?
„Освобождението” на България от комунизма започна тихо. Някак ненадейно, без българинът да го е искал, плакал, молил или желал.
Желал, но не на глас. Е, и? После знаете. Не ми се разказва. Добре де ще го кажа – чалгата, като бит и душевност на българина, излиза на сцената.
Всъщност – преди 10 ноември беше забранено да се псува. След 10 ноември разрешиха псуването и то започна.
Свободата на скритият псувач наречен БЪЛГАРИН започна на 10 ноември 1989 г.

България до влизането си в Европейският съюз

Това , че българинът е клакьор и го бива да слави името на Тодор Живков и Георги Димитров, го знаем. То за 45 години не бяха манифестации, фонове (на стадиона хора правят фигури). Винаги съм мислил (до 1989 г.), че ние, българите, се мазним на съветските и руските партийни копеленца и безволево се съгласяваме с тях, защото сме окупирани и няма начин.
Не съм вярвал, че така може да се мазним на американците и западноевропейците. Българският политик и обществото като цяло и поединично тичаше чисто голо, намазано с вазелин и им викаше – „Чукайте ме!!! Моля ви!”
Ако на Запад не го ошибваха отзад, той, българинът, тичаше и молеше руснаците да го оправят.

Всъщност разбрах, че българинът е безпринципен педераст.
Той иска да бъде шибан и унижаван. Без това не може да живее.
Тази сексуална страст у нас, българите, е феномен. Къде ли е Фройд да види този феномен.
Общество от педераси, които обичат да бъдат унижавани, замервани с екскременти, ядат собствени и чужди лайна.
А ако няма такива, ги забъркват и ги създават от нищото. Всъщност България е страната създала – ЛПМ – Лайняното Перпетум Мобиле.

image Софи и Аня Пенчева пеят чалга песен на ромската певица по време на шоуто. Снимки: Булфото

Жалко, че няма нобелова награда за нации – щяхме да спечелим.
Дали е цинично и вулгарно това което пиша?
Не е, защото е истина. А ако не забелязвате, че е истина, значи толкова сте потънали в …ежедневието, че например е невъзможно да усетите миризмата на мащерка. В кацата с лайна, няма мащерка.
Неприятно ли ви е?
На мен – да, защото живея в тази действителност.
Твърдението, че в преходните времена се раждат герои, идеи, нови течения е вярно, но не и за България.
В тресавището на посредствеността бяха построени едни ужасно грозни сгради – поне в София е така.
Хъм – къде ли е българската архитектурна школа с претенция за естетика и вкус? Черно море е с коректно име – КУРорта. Бетона и мутрите ти вчерняват морето.
Но кой живее в този град София и покрай това Черно море – българите.
Те тихо и мълчаливо се съгласиха с това. Ти, четящият тук, си се съгласил с това или си го премълчал или още по лошо – преглътнал си го.
Направил си компромис.
Ти – кметът, министър-председателят, президентът, депутатът – НЕ си виновен.
Виновна е твоята публика. Тези които са гласували или не са гласували за теб.
Виновен си ти – едноличният търговец, интернет-доставчикът, собственикът на ЕООД-то, пишещият коментар тук, ти – работникът във фирма едикоя си, ти – майката на едно, две или пет деца, ти – бащата-родител с твоите претенции, виновен съм и аз.
Виновни са българите, населяващи страната България.
Факт – австралийците, филипинците или шведите не са ни виновни.
Така беше преди България да влезе в Европейският съюз.

България влиза в Европейският съюз

България влезе в Европейският съюз съвсем заслужено. Страната ни изпълни всичките поети задължения. Подписахме всички предприсъединителни договори – е, българите не попитаха какво пише там в договорите.

Преди влизането на България в ЕС, ние бяхме постигнали феноменални икономически резултати…
България беше икономическият тигър в Източна Европа.
Българските пенсионери пращаха помощи на децата по света.
Хората на минимална работна заплата участваха активно на Франкфуртската стокова борса.
Германски специалисти стажуваха в страната ни за да разберат тайните на качественият български аутобан.
Няколко пъти Китай, наложи защитни квоти заради заливането му с български стоки в областта на електрониката в лицето на световният гигант “Правец Империал Електроникс”. Обувният завод „8-ми март” купи “Саламандер” – с което една легенда си отиде. Индия поиска да спре българската експанзия на платове чрез “Вратица”-Враца и обяви девалвация на индийската валута.
След като “Кремиковци Хеви Индустри” погълна заводите “Тисен” в Германия, а от “Митсубиши”, Япония, предложиха заедно да дебаркраме на кандския пазар за свръхспециализирана стомана – Европа погледна към нас.
Само Австралия стоеше притихнала в ужас – защото българското правителство субсудираше билетите на “Балкан Уърлд Ейрланс” – и българските граждани можеха да летят за един лев до Мелбърн. Точно тук можеше да се издъним и да не ни приемат в ЕС.
Слава богу правителството на Симеон Сакс Кобургостки – върна пазарната цена на билетите.
След референдум българският народ гласува за приемането на България в ЕС.
Светът си отдъхна.
Сега и хората от Европа ще имат право на безплатно образование в България.

Елит? Личности? Чалга-гюбек!

Това е много тъпо. Да защото не само, че не е вярно, а и не може да бъде вярно.
За до го направи една страна – тя трябва да има предистория и история.
Историята се създава от личности. Личностите извършват действия с които увличат части от публиката.
Публиката подкрепя личностите. Публиката сама излъчва личности. Личностите имат нужда от други личности.

image Бойко Борисов с Цеца Величкович. Премиерът е поклонник на фолкзвездите и чалгата, но не и на театъра. Снимка: Николай Дончев, в. Сега

Така се създава елит и общество. Не в смисъла на кинтаджии (от кинти, пари) и мизерници.
Пример от края на 19 век – Щраус увлича със своята музика хората и из цяла Австрия са танцували полка и валсове. По кръчми и по поляни. Справка – дори са изрисувани от австрийски художници от 19 и 20 век.

В България – така наречените хора се увличат от „елита” и по кръчмите, и поляните се чекнат на чалга. Малки и големи.
Извод според българския начин на мислене: валсът, полката и чалга-гюбекът са едно и също.

Те имат дворците на Хабсбургите – ние имаме Двореца на културата.
Страна без валс, но с цял Дворец и то само на културата.

Винаги съм знаел, че рано или късно на 1 януари не само от Виенската опера ще се излъчват за целия свят виенските валсове, но и от всеки МОЛ в София ще има лайф БГ-гюбек.

България влиза в Европейския съюз всъщност с моето и твоето мълчаливо съгласие и несъгласие.
Всички ние знаехме, че не ставаме за тази икономическа система, но говорехме тихо.
Влязохме, защото помогнахме да се бомбардира Белград. Ок – Милошевич е идиот, но така ли точно стават нещата?
Бихме се за битки които не са наши – една част от българските „рейнджери” станаха доста корав криминален контингент.
ЕС поиска всичко от нас, и аз, и ти им го дадохме.
Не, не го дадоха българските политици.
Ти избра тези политици. Объркал си се? Добре. Но като видя , че си сгрешил, защо не излезе да протестираш?
Защо АЗ не излязох да протестирам? Защото сме мижитурки. Защото ти си глупак, който казва – “Абе, те сами ще се оправят нещата. Аз ли ще оправям света?”
Ти и аз сме глупаци. Да, ти, който четеш тези редове. Не те обиждам – това е факт.
Човек, който вижда, че го ограбват и лъжат, че му изнасят телевизора от къщи и чукат децата му пред очите и не прави нищо, е или мижитурка, страхливец, гол охлюв или, ако не разбира, е глупак. Избери си едно от двете неща или и двете.
Добре, кажи си, че си българин – това също е отговор.

 


Категория: Политика
Прочетен: 2657 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 11.12.2010 16:53
Търсене